Karekod Nedir?
Karekod Nedir?
QR kodu (iki boyutlu matrix barkodu olarak tanımlanır) verileri her iki yönde de depolayabiliyor. Sakladığı veriler her iki yönde de okunabilir. QR kodun neyi temsil ettiği sorusunun cevabı, kare veya dikdörtgen şeklinde uygulamada yerleştirilen desenin fonksiyonu ile açıklanmaktadır. Uygulamada verileri birçok farklı formatta saklayabilirsiniz.
Uygulama standart barkod teknolojisinin çok ötesinde, ilk olarak 1994 yılında Toyota Motor'un bir yan kuruluşu olan Denso tarafından geliştirilmiştir. Türkiye'de 2009 yılından bu yana ilaç kutularının üzerine basılmaları zorunlu hale getirilerek resmi olarak kullanılmaya başlanıyor... Uygulama farklı karakterlerle QR, Datamatrix, Shotcode, Beetag ve Aztek gibi standartlara ayrılmıştır.
Kare Kod Nasıl Okutulur?
Kodu okumak için mobil cihaz ve datamatrix okuyucu uygulamasına sahip olmak yeterlidir, oldukça pratik bir sisteme sahiptirler. Telefonunuzda veya tabletinize indirdikten sonra, uygulamanın kamera erişim iznini açabilir ve veri matrixi okuma işlemini gerektiği kadar tekrarlayabilirsiniz.
Kare Kod ve Barkod Farkı Nedir?
İki sistemin kullanım koşullarını karşılaştırırken, aralarında farklılıklar olacaktır. Barkodlar yaygın olarak kullanılmalarına rağmen, esas olarak ticari işletmelerin iç süreçleriyle sınırlıdır. Öte yandan QR uygulamaları, son zamanlarda restoranlarda kullanılan karekod menü örneğinde olduğu gibi müşterileri de kapsıyor.
Bir diğer önemli fark, barkodların tek boyutlu, veri matrix kodlarının ise iki boyutlu olmasıdır. Veri matrixini oku komutu ile başlayan prosedür, çift yönlü veri alışverişini mümkün kılar. Öte yandan, barkodlar yalnızca tek bir yönde veri alışverişi yapabilir.