Chromium nedir?


Chromium nedir?

Adını chrome elementinden alan açık kaynaklı bir internet tarayıcısıdır. otomatik güncelleme mekanizması ve logosu ile Chrome'dan farklı bir tarayıcıdır. Chromium'un en önemli özelliklerinden biri, yalnızca bir İnternet tarayıcısı olmaması, aynı zamanda Web için sekmeli bir pencere yöneticisi görevi görmesidir. Uygulama geliştiricileri, Chromium'un Windows Explorer kadar küçük olduğunu çünkü hafif ve hızlı olduğunu söylüyorlar. Son dönemde adından sıkça söz ettiren Chromium, insanlardan olumlu geri dönüşler aldı.

Uygulama açık kaynak kodlu olduğu için Google veya diğer şirketler kolaylıkla Chromium kodu oluşturup kullanabilir. Aslında, herkes Chromium'un kaynak kodunu indirebilir ve ayarlamalar yapabilir. Bir İnternet tarayıcısı olarak Chromium, Chrome kadar kararlı değildir. Chrome ile karşılaştırıldığında, daha sık çöküyor ve daha gereksiz durumlara neden oluyor. Ayrıca Chrome uzantılarıyla uyumludur ve çok benzer bir kullanıcı deneyimi sağlar.

Chromium ile Chrome'un Benzerlikleri

Chromium ve Chrome arasında çok benzerlik var çünkü Chrome, Chromium'a dayanıyor. Google, Chrome uygulamasının yeni bir sürümünü yayınladığında, Chromium'dan kararlı kod alacak ve otomatik güncellemeler gibi özellikler eklemek için kendi tescilli kodunu kullanacaktır. Bu nedenle diğer fonksiyonlarla Chrome Chromium’da diyebiliriz.

Chromium Nereden ve Nasıl İndirilir?

Öncelikle download-chromium.appspot.com adresine gitmeniz ve "Desteklenen Platformlar" bölümünden işletim sisteminizi seçmeniz gerekir. Ardından, indirme düğmesine tıklayarak dosyayı indirebilirsiniz. İndirdikten sonra, dosyayı açın ve İşletim sisteminizle uyumlu dosyayı bulun ve üzerine tıklayın. İşletim sistemi olarak Windows'u kullanıyorsanız, chrome-win32.zip adlı dosyayı bulmanız ve açmanız gerekir. Son olarak, dosyadaki Chrome.exe simgesine tıklarsanız, Chromium'u başarıyla yüklediniz.

Chromium'da Güvenlik Sorunu Var mı?

Chromium ile ilgili en büyük sorun, otomatik güncellemelerin olmamasıdır. Firefox ve Edge gibi tarayıcılar, kullanıcıların güncellemeleri düzenli olarak almasını gerektirir. Bazı durumlarda, tarayıcı otomatik olarak indirmeye devam edecek ve aktarım süresi geçtikten sonra güncellemeyi gerçekleştirecektir.

Chromium'da, kullanıcıların yeni güncellemeleri bulması ve indirmesi gerekir. Bu nedenle, Chromium, Chrome'dan önce güvenlik eklentileri ve hata düzeltmeleri almış olsa bile, kullanıcılar farkına varmadan Chromium'un savunmasız bir sürümünü yine de yayınlayabilir. Chromium'u düzenli olarak güncellerseniz, Chrome kadar güvenebilirsiniz.