İnternet Kullanımı


İnternet kullanımları 7’den 70’e birçok kitleye ulaşmıştır. İnternet kullanımlarının da bu kadar fazla olması demek insanlar üzerindeki  önemini ortaya çıkarmaktadır. Bu süreç içerisinde özellikle çocukların internet kullanımları için aileleri bilinçlendirmeliyiz. Çocukların maruz kalacağı olumsuz süreçler olabilir ve internette de bunun gibi durumlarla karşılaşmak mümkün olmaktadır. Ebeveynlerin bu süreçte iyi bir kontrol mekanizmasına sahip olmaları gerekmektedir. Çocukların internet kullanımları özellikle öğrenme süreci adına büyük oranda fayda sağlayabiliyor. Fakat bu süreçte zararlı öğelerden arındırılma işlemleri en iyi şekilde yapılmış ise bu durum geçerli olacaktır.

İnternette çocukların maruz kalabileceği olumsuz davranışlar ortaya çıkabilir. Taciz, kötü alışkanlıklar ve gizli bilgilerin çocuklar ile ele geçirilmesi ile yapılan dolandırıcılık işlemleri bu sürece dahil olan öğeler arasında olmaktadır. Yapmaması gereken şeyler için filtreleme işlemleri ile bunun yanında ara ara takip ve kontroller yapmak iyi olacaktır. Çocuğun takip ettiği siteler ve bunun yanında psikolojik hareketleri ne yönde olduğuna dikkat edilmesi gerekmektedir. Gizli bilgilerin paylaşılmaması adına da gizlilik konusunda bilgilendirmeler yapılması gerekmektedir. Bu sayede daha olumlu süreçlere ulaşmak mümkün olacaktır.

Çocukların internet kullanımlarında alınabilecek bir diğer önlem ise güvenli internet ve filtreleme işlemleri olacaktır. Kötü örnek oluşturacak sitelere gerekli filtreleme işlemleri yapıldığında çocuk bu sitelerin varlığı hakkında bilgi sahibi olmayacaktır.

Mobil cihaz kullanımının artışı ile beraber yapılan araştırmalara göre mobil cihaz kullanıcılarının bir bölümünü de çocuklar oluşturmaktadır. Bu süreç bir yönden olumlu olurken diğer yönden olumsuz olabilir. Mobil cihazlar üzerinde yapılan internet kullanımlarında da bu durum söz konusu olmaktadır. Bunun için çocukların internet kullanımlarında gerekli önlemlerin alınması önemlidir. İnternet kullanmaya başlama yaşı ortalama 9 olarak araştırmalara göre belirlenmiştir.

Virüs yazılımlar ise herhangi bir indirme işlemi sırasında veya başka şekillerde cihaza bulaşabiliyor. Bulaşan bu virüs bilgisayarınızda küçük çaplı değişikliklerin yanında büyük çaplı değişimlere de yol açabilir. Özellikle veri iletimleri sırasında gerekli güvenlik önlemleri alınmaz ise üçüncü tarafların eline özel bilgileriniz geçebilir. Bunun için şifrelemeler yapılmaktadır ve durumun güvenliği sağlanmaktadır. Virüsler bu ve bunun gibi kötü amaçlar üzerinde kurulduğu gibi kötü huylu virüslerin yanında iyi huylu virüslerde olabilir.

Web tasarımı yapılırken her şeyin başında gerekli güvenlik önlemlerinin alınması bu sürece dahil olmaktadır. Örneğin bir web tasarım yapılıyor ve sitenin yayınlanma zamanı gelmiş ise alınacak güvenlik önlemleri ile uyumlu bir yapıya sahip olunması büyük önem taşımaktadır.