Covid-19 Salgını Nedir? Bu Süreçte Psikolojimizi Nasıl Koruruz?


Koronavirüs (Covid-19) hastalığı, Aralık aylarının sonlarına doğru Çin’in Vuhan şehrinde ortaya çıkmıştır. En önemli belirtileri arasında ateş, öksürük, nefes darlığı gelmektedir.

Hastalık bireyin öksürmesi, hapşırması ile saçılır ve insanların saçılan damlacıkları soluması ile bulaşır. Bu damlacıklar yüzeylere, kıyafetlere, eşyalara vb yerlere bulaşır. Önlemek için ellerinizi bol bol sabunla yıkamalı, alkol oranı 80% olan kolonyalarla dezenfekte edilmedilir. Ellerinizi asla ağzınıza burnunuza götürmemelisiniz.

COVID-19 hastalığında vakaların bir kısmı hastalığı hafif geçirmektedir hatta hastaneye gitmeye gerek kalmadan bazı insanlar hastalığı ayakta da atlatmaktadır. Çoğunlukla 60 yaş ve üzerindeki kronik rahatsızlığı (kalp, hipertansiyon, diyabet, kronik solunum yolu, kanser) olan kişileri daha fazla etkilemektedir.

Çocuklar risk altında değildir hastalığı hafif geçirmektedir fakat taşıyıcı olarak başka insanlara bulaştırma oranı yüksektir.

Hastalıktan korunma yolları;

- Eller en az 20 saniye boyunca bol su ve sabunla yıkanmalı, %80 alkol içilen kolonya veya alkol içeren dezenfektanlar kullanılmalıdır.

- Eller kirliyse göz, burun veya ağıza götürülmemelidir.

- Hasta olan insanlarla aranıza mesafe koymanız gerekmektedir.

- Eğer hastaysanız hapşırma veya öksürme anında ağzınızı tek kullanımlık mendillerle kapatmalı, mendilin bulunmadığı zaman dirsek içi kullanılmalıdır.

- Kalabalık yerlerden uzak durmalı ve mutlaka maske takılmalıdır.

- Yiyecekler iyi pişmeli, çiğ veya az pişmiş yiyecekleri tercih edilmemelidir.

- Seyahat sonrası 14 gün boyunca evde kendinizi izole etmeli eğer bir belirtiniz varsa maskenizi takıp en yakın sağlık kuruluşuna gitmelisiniz.

Tüm dünyayı etkisi altın alan Koronavirüs Covit-19) salgını, beden sağlığımızı etkilediği kadar ruh sağlığımızı da olumsuz yönde etkilemektedir. Çin’in Wuhan şehrinde başlayan virüs kısa zamanda tüm dünyayı etkisi altına almıştır. Hergün artış gösteren ölümler, vaka sayıları insanlarda korku ve paniğe neden oluyor.

Hastalığın belirsizliği, psikolojik olarak olumsuz etki bırakabilir. Kendimizi korumak zorundayız fakat bu belirsizlik içinde kendimizi koruyamayacağımızı düşünürüz bu da endişemizi daha çok arttırarak davranışlarımız üstünde olumsuz etki bırakır.

İnsanlar sürekli hastalık ile ilgili görüntülere maruz kalırsa yaşadıkları süreci daha kötü geçirdiğini gözlemleriz. Bu süreç içinde ruh sağlığımızı korumanın yolu sürekli kötü haberlere maruz kalmaktan kaçınmaktır. Özellikle çocuklar bu tarz haberlerden uzak tutulmalıdır. Eğer çocuklar bu tarz haberleri görmüş veya duymuşsa ona kendisini ifade etme hakkı verin, kendini korumak için neler yapabileceklerini anlatın.

Ruh sağlığımızı nasıl koruruz?

- Koronavirüs hakkında herkes birşeyler yazıp çizmektedir. Güvenilir kaynaklardan bilgi edinin.

- Korku veren haberler veya sosyal medya paylaşımlarından uzak durun, edişenizi gereksiz yere arttırmayın. Sağlık hizmetleri web sitelerinden bilgi alabilirsiniz.

- Eğer çocuklarınız kendisini üzgün hissediyorsa onunla konuşun, hijyene önem verildiği takdirde kendisini koruyabileceğini anlatın.

- Ellerinizi sürekli yıkamaya özen gösterin, bağışıklık sisteminizi güçlendirecek besinler tüketin. (meyve, sebze, yoğurt). Uyku düzeninize dikkat edin.