Dosya Sıkıştırmak Ne Anlama Geliyor?


Dosya Sıkıştırmak Ne Anlama Geliyor?

Hepimiz zaman zaman dosya boyutunu küçültmek zorunda kalabiliriz. E-posta yoluyla başkalarına dosya göndermek istediğimizde veya depolama ortam alanımızı ekonomik olarak kullanmak istediğimizde dosyaları arşivlemek için kullanılabilir. Bu işleme (dosyalar veya dosyalar tarafından kaplanan alanı azaltmak), dosya sıkıştırma dediğimiz şeydir.

Birçok dosya sıkıştırma türü vardır. Zip, rar, ace, arj, 7zp gibi ...

İnternette dosya aktarmak istediğinizde, rar dosya sıkıştırma formatının en yaygın kullanılan format olduğunu göreceksiniz. Zip formatı öne çıkacaktır çünkü işletim sistemi bu tür dosyaları açmak için başka herhangi bir program gerektirmez. Burada, Windows'un zip formatında dosyaların açılmasını desteklediğini, ancak sıkıştırmayı desteklemediğini bilmelisiniz. Bu, diğer tarafa gönderilecek bir veya daha fazla sıkıştırılmış dosyanın içeriğinin, diğer tarafın sisteminde zip dosyasını açacak bir program olmasa bile açılabilmesini ve erişilebilmesini sağlamamıza olanak tanır.

Nasıl Dosya Sıkıştırılır ?

Windows'un kendi klasör sistemi, dosyaları sıkıştırmak veya ZIP klasörlerini açmak için çok etkili değildir. WinZip veya WinRar gibi ücretli programları kullanmak istemiyorsanız, en iyi ücretsiz alternatif olan 7-Zip'i seçebilirsiniz.

7-Zip hızlı kurulur ve Türkçe arayüze sahiptir.Sadece ZIP ve RAR dosyalarını değil, 7z formatındaki dosyaları da açabilir. Şifreli klasörler oluşturmanıza olanak sağlar.