CSS Nedir?


CSS açılımı “Cascading Style Sheets” yani basamaklı stil sayfası anlamına gelen bir dildir. CSS web site yapımına görsellik katan, web site oluşumuna katkı sağlayan ve kendine özgü tanımlama dili vardır.

CSS ile yapabilecekleriniz sınırsızdır. Web sitenizin yazı fontları, renkleri, konumları vb şeyleri CSS ile ayarlayabilirsiniz. Stil sayfaları birden fazla olabileceği için basamaklı olarak adlandırılır.

CSS’de 3 sayfa türü vardır;

1.Internal (İç): Css kodları sayfanın en üst kısmına style etiketi içine yazıldığı türdür.

2.External (Dış): Css kodlarımızı .css uzantılı bir sayfa içine yazdığımız ve daha sonra bu sayfayı link href etiketi ile çağırdığımız bir türdür.
3.İnline (Satır içi): HTML olan kodlarımızın içine yazdığımız tanımlama biçimidir.

CSS bize birçok fayda ve zaman tasarrufu sağlar. Yazacağımız CSS kodlarını tek bir sayfada tutup ve düzenli bir biçimde tanımlarsak daha sonradan değiştireceğimiz bir kod olduğunda daha hızlı bir şekilde koda erişmemizi sağlar. Web site kodlamasında teker teker yazdığınız tüm kodların içine css kodu eklemek yerine class etiketi tanımlayarak tek bir yerden tüm kodları çekebilirsiniz. Web siteleri sadece masaüstü uyumlu değil aynı zamanda ipad, leptop, mobil uyumlu da olmalıdır, css bize bu konuda da yardımcı olur, her cihaza uygun düzenlememizi sağlar.

HTML ile Css ilişkisini açıklamak gerekirse HTML bir insanın iskeleti, CSS ise kıyafetidir. Css ile renk düzenlemeleri, konumları ayarlanır, sitenin güzel görünmesi sağlanır.